
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy’nin İran Ziyareti: Sağlıkta İşbirliği ve Yenilikler
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy, 12-15 Nisan 2024 tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, bölgesel sağlık işbirliğini güçlendirmek ve İran’ın sağlık alanındaki başarılarını yerinde incelemek amacıyla düzenlendi.
İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi ziyaret edildi.
Ülkedeki 800’den fazla araştırma merkezi ve 16 DSÖ işbirliği merkezinin çalışmaları incelendi.
Kardiyovasküler Araştırma Enstitüsü, bölgede öncü bir rol üstleniyor.
Sağlık Bakanı Dr. Behram Eynollahi, nüfusun %96’sının sağlık sigortası kapsamında olduğunu açıkladı.
Temel ilaçların %92’si yerel olarak üretiliyor.
Birinci basamak sağlık hizmetleri ve aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi hedefleniyor.
BM Mukim Koordinatörü Stefan Priesner ile görüşmelerde, mülteci sağlığı ve koruyucu tedbirler ele alındı.
Yaptırımların sağlık sistemine etkisi ve sınır ötesi bulaşıcı hastalık riskleri tartışıldı.
Cumhurbaşkanı’nın eşi Dr. Jamileh Alamolhoda ile yapılan görüşmede, zihinsel sağlık ve psikososyal destek programları vurgulandı.
✔ Teknik destek: İran’ın sağlık altyapısı ve insan gücü kapasitesinin güçlendirilmesi.
✔ Bölgesel işbirliği: Komşu ülkelerle ortak sağlık girişimleri.
✔ Kriz yönetimi: Çatışma ve acil durumlarda sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği.
Dr. Balkhy’nin Açıklaması:
“İran’ın sağlıkta elde ettiği deneyimler, bölge ülkeleri için model olabilir. DSÖ olarak, evrensel sağlık kapsayıcılığı ve dayanıklı sistemler inşa etmek için işbirliğimizi sürdüreceğiz.”
#DSÖ #İranSağlık #EvrenselSağlık #WHO
(Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü)